Γιατί προσφέρουμε μπομπονιέρες γάμου και βάπτισης;
Αν υπάρχει ένα πράγμα που μπορούμε να περιμένουμε σε κάθε γάμο ή βάφτιση, είναι το γεγονός ότι θα φύγουμε από τη εκκλησία με μία όμορφη μπομπονιέρα γεμάτη με νόστιμα κουφέτα. Πολλοί λατρεύουν τα κουφέτα και ανοίγουν αμέσως τη μπομπονιέρα τους για να τα φάνε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ενώ δεν είναι και λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η μπομπονιέρα είναι ένα πολύ όμορφο διακοσμητικό και την κρατούν στο σπίτι τους σαν διακοσμητικό ή γούρι. Τέλος, υπάρχουν και αυτοί που όχι μόνο κρατούν τις μπομπονιέρες, αλά χρησιμοποιούν και το τούλι τους στην κουζίνα. Με άλλα λόγια, οι μπομπονιέρες αρέσουν σίγουρα σε όλους και όλοι μας περιμένουμε πως και πώς να τις πάρουμε στα χέρια μας στο τέλος κάθε μυστηρίου.
Παρά το γεγονός λοιπόν ότι οι μπομπονιέρες είναι σίγουρα τα αγαπημένα μας είδη γάμου και βάπτισης, δεν είναι και λίγοι αυτοί που δεν ξέρουν και πολλά πράγματα γι’ αυτές. Ας δούμε λοιπόν από πού προέρχονται οι μπομπονιέρες και γιατί μας τις μοιράζουν σε γάμους και βαπτίσεις.
Από πού προέρχεται η λέξη μπομπονιέρα;
Η ρίζα της λέξης μπομπονιέρα είναι η γαλλική λέξη bonbon η οποία στα Ελληνικά διαβάζεται «μπονμπόν» και μπορεί να μεταφραστεί σαν καραμέλα, ζαχαρωτό ή γενικότερα σαν μικρό γλύκισμα. Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι μπομπονιέρα είναι κάτι μέσα στο οποίο αποθηκεύουμε μικρά γλυκίσματα. Γιατί όμως είναι γαλλική λέξη;
Ο Βασιλιάς Λουδοβίκος της Γαλλίας είχε το συνήθειο να δίνει δώρα στους καλεσμένους στις κοινωνικές του εκδηλώσεις και δεξιώσεις για να τους δείξει πόσο τους ευχαριστεί που παρευρέθηκαν σε αυτές. Το πιο συνηθισμένο δώρο που έδινε ήταν ένα κουτάκι από κρύσταλλο ή κάποιο άλλο υλικό μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να αποθηκεύουν τις καραμέλες και τα άλλα γλυκίσματα τους. Με άλλα λόγια, τους έκανε δώρο μια μπομπονιέρα, η οποία όπως δεν είχε την μορφή που έχουν οι δικές μας.
Γιατί δίνουμε εμείς μπομπονιέρες στους καλεσμένους μας;
Η πιο απλή εξήγηση είναι για να τους ευχαριστήσουμε που ήρθανε στο μυστήριο που μόλις τελέστηκε και που έκαναν την μοναδική αυτή μέρα για μας ακόμη πιο ευχάριστη και ξεχωριστή. Πέρα από αυτό όμως, τα κουφέτα έχουν και κάποιους ιδιαίτερους συμβολισμούς. Όσον αφορά τον γάμο ειδικά, τα κουφέτα συμβολίζουν τον ισχυρό δεσμό του ζευγαριού – γι’ αυτό και είναι σκληρά από έξω – αλλά και τις χαρές και τις λύπες της ζωής που θα ζήσουνε μαζί, γι’ αυτό και συνδυάζουν συνήθως γλυκές και πικρές γεύσεις, όπως για παράδειγμα ζαχαρωτό με αμύγδαλο. Όσον αφορά τις βαφτίσεις, τα κουφέτα εκεί είναι συνήθως μόνο γλυκά για να έχει το παιδί μία όμορφη και γλυκιά ζωή.
Πόσα κουφέτα πρέπει να έχει μία μπομπονιέρα;
Η παράδοση λέει – και αυτό είναι κάτι που το ξέρουν και προσπαθούν να το εφαρμόσουν όλα τα καταστήματα με είδη γάμου και βάπτισης – ότι στις μπομπονιέρες πρέπει πάντα να υπάρχει μονός αριθμός κουφέτων είτε πρόκειται για βάφτιση είτε για γάμο. Αυτό συμβαίνει λόγω της αγίας Τριάδας αλλά και του μοναδικού χαρακτήρα που έχουν τα μυστήρια αφού – ιδανικά – μία φορά θα παντρευτεί το ζευγάρι και μία φορά θα βαφτιστεί το νεοφώτιστο βρέφος.
Από εκεί και μετά, στον γάμο μία μπομπονιέρα μπορεί να έχει τρία, πέντε ή εφτά κουφέτα. Τα τρία συμβολίζουν την Αγία Τριάδα, τα πέντε συμβολίζουν το κάθε ένα και μία ευχή για το ζευγάρι (ευτυχία, χαρά, υγεία, γονιμότητα και φυσικά μακροζωία) ενώ τα επτά συμβολίζουν τα επτά μυστήρια της εκκλησίας μας. Στη βάφτιση, άσχετα με τον αριθμό τα κουφέτα συμβολίζουν την γλυκιά και όμορφη ζωή που θα έχει από κει και πέρα το βρέφος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις βαφτίσεις μπορεί να δούμε και ζυγό αριθμό κουφέτων, ο οποίος και συμβολίζει το μελλοντικό «ζευγάρωμα» του μωρού και τους απογόνους του.
Όπως και να έχει, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι μπομπονιέρες είναι μία προσφορά προς τους καλεσμένους σας, ένας τρόπος να τους πείτε ευχαριστώ, οπότε φροντίστε να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στα γούστα τους.